Černá omáčka z jelení kýty

  • Černá omáčka z jelení kýty1 kg jelení kýty
  • ½ kostky másla
  • 100 g špeku
  • 1 velká cibule
  • ½ kg kořenové zeleniny
  • divoké koření /celý pepř, nové koření, bobkový list/
  • sůl
  • hrst rozinek
  • hrst sušených švestek
  • hrst sekaných loupaných mandlí
  • 2 vrchovaté lžíce švestkových povidel
  • perník na strouhání

 

Nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli orestujeme na másle a na rozpuštěném špeku dozlatova. Vložíme osolené maso a sítko s divokým kořením a podlijeme vodou a vaříme do měkka. Druhý den mírně zahřejeme, aby se rozpustil ztuhlý tuk. Maso vyjmeme, koření vyhodíme a zeleninu rozmixujeme. Vzniklou omáčku dáme zpět do hrnce a zvolna přivedeme k varu. Přidáme rozinky, švestky, mandle a povidla a na mírném ohni za stálého míchání povaříme. Omáčku zahustíme strouhaným perníkem.

Na dochucení přidáme několik kapek citronu.

Sítko na koření můžeme nahradit gázou, do které koření zavážeme.

Omáčka nejlépe chutná se zaječím masem, je možné též použít kýtu z divokého prasete nebo jelení plec a plec z divokého prasete. Z plece nevzniknou tak úhledné plátky masa, ale chuť se nemění.

Příloha: kynuté nebo houskové knedlíky, brusinky