Černá omáčka ze zajíce
1 zajíc
- ½ kostky másla
- 100 g špeku
- 1 velká cibule
- ½ kg kořenové zeleniny
- divoké koření /celý pepř, nové koření, bobkový list/ - v sítku na koření
- sůl
- hrst rozinek
- hrst sušených švestek
- hrst sekaných loupaných mandlí
- 2 vrchovaté lžíce švestkových povidel
- perník na strouhání
- citron
Cibuli a kořenovou zeleninu nakrájíme a orestujeme na másle a rozpuštěném špeku dozlatova. Zajíce omyjeme a naporcujeme. Vložíme jej k orestované zelenině a cibuli, přidáme sítko s divokým kořením, podlijeme vodou a vaříme do měkka. Druhý den mírně zahřejeme, aby se rozpustil ztuhlý tuk. Maso vyjmeme, koření vyhodíme a zeleninu rozmixujeme. Vzniklou omáčku dáme zpět do hrnce a zvolna přivedeme k varu. Přidáme rozinky, švestky, mandle a povidla a na mírném ohni za stálého míchání povaříme. Omáčku zahustíme strouhaným perníkem a dochutíme citronem.