Černá omáčka ze zajíce

  • Černá omáčka ze zajíce1 zajíc
  • ½ kostky másla
  • 100 g špeku
  • 1 velká cibule
  • ½ kg kořenové zeleniny
  • divoké koření /celý pepř, nové koření, bobkový list/ - v sítku na koření
  • sůl
  • hrst rozinek
  • hrst sušených švestek
  • hrst sekaných loupaných mandlí
  • 2 vrchovaté lžíce švestkových povidel
  • perník na strouhání
  • citron

 

Cibuli a kořenovou zeleninu nakrájíme a orestujeme na másle a rozpuštěném špeku dozlatova. Zajíce omyjeme a naporcujeme. Vložíme jej k orestované zelenině a cibuli, přidáme sítko s divokým kořením, podlijeme vodou a vaříme do měkka. Druhý den mírně zahřejeme, aby se rozpustil ztuhlý tuk. Maso vyjmeme, koření vyhodíme a zeleninu rozmixujeme. Vzniklou omáčku dáme zpět do hrnce a zvolna přivedeme k varu. Přidáme rozinky, švestky, mandle a povidla a na mírném ohni za stálého míchání povaříme. Omáčku zahustíme strouhaným perníkem a dochutíme citronem.