4 orebice
- 500 g hroznového vína bez pecek
- 350 g kořenové zeleniny
- 350 ml sladkého červeného vína
- 100 ml ořechovice
- 250 ml smetany
- 150 g slaniny
- 150 g másla
- trochu škrobové moučky
- sůl
- pepř
Hroznové víno rozkrojíme na polovinu a část naložíme do ořechovice. Slaninu dáme vyškvírat na pánev, přidáme kousek másla a orestujeme kořenovou zeleninu. Hotovou zeleninu zalijeme červeným vínem. Orebice omyjeme, osolíme, opepříme, naplníme marinovaným vínem a vložíme do pekáče. Přelijeme kořenovou zeleninou s vínem a zbytkem ořechovice z marinády. Pečeme do měkka. Hotové orebice vyjmeme a zeleninu z pekáče rozmixujeme se smetanou a škrobovou moučkou. Vzniklou omáčku necháme na mírném ohni přejít varem. Zbytek hroznů orestujeme na másle.
Na talíři orebice podlijeme omáčkou a přidáme orestované hroznové víno. Přílohou mohou být bramborové noky nebo bramborový knedlík.