Orebice s hroznovým vínem

  • Orebice4 orebice
  • 500 g hroznového vína bez pecek
  • 350 g kořenové zeleniny
  • 350 ml sladkého červeného vína
  • 100 ml ořechovice
  • 250 ml smetany
  • 150 g slaniny
  • 150 g másla
  • trochu škrobové moučky
  • sůl
  • pepř

 

Hroznové víno rozkrojíme na polovinu a část naložíme do ořechovice. Slaninu dáme vyškvírat na pánev, přidáme kousek másla a orestujeme kořenovou zeleninu. Hotovou zeleninu zalijeme červeným vínem. Orebice omyjeme, osolíme, opepříme, naplníme marinovaným vínem a vložíme do pekáče. Přelijeme kořenovou zeleninou s vínem a zbytkem ořechovice z marinády. Pečeme do měkka. Hotové orebice vyjmeme a zeleninu z pekáče rozmixujeme se smetanou a škrobovou moučkou. Vzniklou omáčku necháme na mírném ohni přejít varem. Zbytek hroznů orestujeme na másle.

Na talíři orebice podlijeme omáčkou a přidáme orestované hroznové víno. Přílohou mohou být bramborové noky nebo bramborový knedlík.