Plec z divokého prasete se šípkovou omáčkou

  • 1 kg plece z divočáka
  • ½ kostky másla
  • 100 g špeku
  • 1 velká cibule
  • ½ kg kořenové zeleniny
  • divoké koření /celý pepř, nové koření, bobkový list/
  • 1 celá skořice
  • několik celých /čerstvých nebo sušených šípků/
  • šípková zavařenina
  • sůl

 

Cibuli s kořenovou zeleninou orestujeme na másle a rozpuštěném špeku dozlatova. Vložíme sítko s divokým kořením,  sítko se šípky, celou skořici, maso, podlijeme vodou a vaříme do měkka. Druhý den mírně zahřejeme, aby se rozpustil ztuhlý tuk. Maso vyjmeme, šípky ze sítka propasírujeme a ostatní koření vyhodíme. Zeleninu rozmixujeme. Vzniklou omáčku dáme zpět do hrnce, přidáme šípkovou zavařeninu, propasírované šípky a zvolna přivedeme k varu.

Je-li třeba, tak omáčku mírně zahustíme hladkou moukou, kterou jsme dobře rozmíchali v trošce vody. Omáčka by měla mít sama o sobě správnou konzistenci a pak není třeba zahustit.

Na dochucení přidáme několik kapek citronu.

Sítko na koření můžeme nahradit gázou, do které koření /šípky/ zavážeme.

Příloha: kynuté nebo houskové knedlíky, brusinky

Plec z divokého prasete se šípkovou omáčkou