Bažant na divokém koření
- 1 bažant
- 15 dkg slaniny
- 7 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček jalovce
- sůl
- kmín
Bažanta osolíme, protáhneme proužky slaniny a mírně okmínujeme. Zbývající slaninu nakrájíme na kostky a rozdělíme na dvě části:
1. část slaniny vložíme do břišní dutiny s kouskem másla (maso je pak jemné a není suché)
2. část slaniny položíme kolem bažanta do pekáče.
Přidáme koření, mírně podlijeme vodou a pečeme v troubě v přiklopeném pekáči do měkka. Poléváme vypečenou šťávou. Před dokončením bažanta odklopíme a necháme zezlátnout.
Vhodná příloha:
rýže, brambory
Tip: Výborná je jako příloha hruška v červeném víně: hrušku i se slupkou rozpůlíme a povaříme v červeném víně s několika hřebíčky a kouskem celé skořice. Po změknutí vyndáme a naplníme brusinkami.
Příprava masa na pečení cca 15 minut
Doba pečení dle velikosti cca 90 - 110 minut při teplotě 180-190°C