Bažant na divokém koření

  • 1 bažant
  • 15 dkg slaniny
  • 7 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček jalovce
  • sůl
  • kmín

Bažanta osolíme, protáhneme proužky slaniny a mírně okmínujeme. Zbývající slaninu nakrájíme na kostky a rozdělíme na dvě části:
1. část slaniny vložíme do břišní dutiny s kouskem másla (maso je pak jemné a není suché)
2. část slaniny položíme kolem bažanta do pekáče.
Přidáme koření, mírně podlijeme vodou a pečeme v troubě v přiklopeném pekáči do měkka. Poléváme vypečenou šťávou. Před dokončením bažanta odklopíme a necháme zezlátnout.

Vhodná příloha:
rýže, brambory

Tip: Výborná je jako příloha hruška v červeném víně: hrušku i se slupkou rozpůlíme a povaříme v červeném víně s několika hřebíčky a kouskem celé skořice. Po změknutí vyndáme a naplníme brusinkami.

Příprava masa na pečení cca 15 minut
Doba pečení dle velikosti cca 90 - 110 minut při teplotě 180-190°C