Používáte prohlížeč, který naše stránky nepodporují. Proveďte jeho aktualizaci na nový, aby Vám naše stránky správně fungovaly.

Černá omáčka z jelení kýty

budete potřebovat:

1 kg jelení kýty
½ kostky másla
100 g špeku
1 velká cibule
½ kg kořenové zeleniny
divoké koření /celý pepř, nové koření, bobkový list/
sůl
hrst rozinek
hrst sušených švestek
hrst sekaných loupaných mandlí
2 vrchovaté lžíce švestkových povidel
perník na strouhání


postup přípravy:

Nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli orestujeme na másle a na rozpuštěném špeku dozlatova. Vložíme osolené maso a sítko s divokým kořením a podlijeme vodou a vaříme do měkka. Druhý den mírně zahřejeme, aby se rozpustil ztuhlý tuk. Maso vyjmeme, koření vyhodíme a zeleninu rozmixujeme. Vzniklou omáčku dáme zpět do hrnce a zvolna přivedeme k varu. Přidáme rozinky, švestky, mandle a povidla a na mírném ohni za stálého míchání povaříme. Omáčku zahustíme strouhaným perníkem.
Na dochucení přidáme několik kapek citronu.
Sítko na koření můžeme nahradit gázou, do které koření zavážeme.
Omáčka nejlépe chutná se zaječím masem, je možné též použít kýtu z divokého prasete nebo jelení plec a plec z divokého prasete. Z plece nevzniknou tak úhledné plátky masa, ale chuť se nemění.
Příloha: kynuté nebo houskové knedlíky, brusinky