Používáte prohlížeč, který naše stránky nepodporují. Proveďte jeho aktualizaci na nový, aby Vám naše stránky správně fungovaly.

Plec z divokého prasete se šípkovou omáčkou

budete potřebovat:

1 kg plece z divočáka
½ kostky másla
100 g špeku
1 velká cibule
½ kg kořenové zeleniny
divoké koření /celý pepř, nové koření, bobkový list/
1 celá skořice
několik celých /čerstvých nebo sušených šípků/
šípková zavařenina
sůl


postup přípravy:

Cibuli s kořenovou zeleninou orestujeme na másle a rozpuštěném špeku dozlatova. Vložíme sítko s divokým kořením, sítko se šípky, celou skořici, maso, podlijeme vodou a vaříme do měkka. Druhý den mírně zahřejeme, aby se rozpustil ztuhlý tuk. Maso vyjmeme, šípky ze sítka propasírujeme a ostatní koření vyhodíme. Zeleninu rozmixujeme. Vzniklou omáčku dáme zpět do hrnce, přidáme šípkovou zavařeninu, propasírované šípky a zvolna přivedeme k varu.
Je-li třeba, tak omáčku mírně zahustíme hladkou moukou, kterou jsme dobře rozmíchali v trošce vody. Omáčka by měla mít sama o sobě správnou konzistenci a pak není třeba zahustit.
Na dochucení přidáme několik kapek citronu.
Sítko na koření můžeme nahradit gázou, do které koření /šípky/ zavážeme.
Příloha: kynuté nebo houskové knedlíky, brusinky