Špíz z prsou divoké kachny
1 kg kachních prsou
- 2- 3 cibule
- 15 dkg plátků anglické slaniny
- olivový olej
- vinná suchá marináda
- červené víno
- pepř
- sůl
Kachní prsa osolíme a posypeme vinnou marinádou. Nakrájíme je na kousky a obalíme plátky anglické slaniny. Část cibule nakrájíme na kolečka. Na jehly na špíz, případně špejle, napichujeme střídavě kousky prsou s anglickou slaninou a kolečka cibule. Na pánvi rozpálíme olivový olej a špízy na něm opečeme. Hotové špízy vyjmeme a uložíme do tepla. Do výpeku dáme nadrobno pokrájenou cibuli a osmahneme ji. Červené víno nalijeme na cibuli a necháme zredukovat. Dochutíme solí, případně pepřem.
Podáváme s bramborem, bramborovou kaší nebo rýží.
Přílohou může být hruška povařená v červeném víně s celou skořicí a hřebíčkem a naplněná švestkovými povidly nebo brusinkami.