Svíčková omáčka ze srnčí kýty

1 kg srnčí kýty

½ kostky másla

100 g špeku

1 velká cibule 

½ kg kořenové zeleniny

divoké koření /celý pepř, nové koření, bobkový list/

¼ l sladké smetany

sůl

 

Nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli orestujeme na másle a rozpuštěném špeku dozlatova. Vložíme osolené maso a sítko s divokým kořením, podlijeme vodou a vaříme do měkka. Druhý den mírně zahřejeme, aby se rozpustil ztuhlý tuk. Maso vyjmeme, koření vyhodíme a zeleninu rozmixujeme. Vzniklou omáčku dáme zpět do hrnce a zvolna přivedeme k varu. Vlijeme smetanu a je-li třeba, rozmícháme v ní trochu hladké mouky na zavaření a omáčku na mírném ohni za stálého míchání provaříme.

Na dochucení přidáme několik kapek citronu.

Sítko na koření můžeme nahradit gázou, do které koření zavážeme.

Příloha: kynuté nebo houskové knedlíky, brusinky