Svíčková omáčka ze zajíce

  • Svíčková omáčka ze zajíce1 zajíc
  • ½ kostky másla
  • 100 g špeku
  • sůl
  • 1 velká cibule
  • ½ kg kořenové zeleniny
  • divoké koření /celý pepř, nové koření, bobkový list/ - v sítku na koření
  • 1/2 l sladké smetany
  • hladká mouka na zahuštění
  • citronová šťáva

Cibuli a kořenovou zeleninu nakrájíme a orestujeme na másle a rozpuštěném špeku dozlatova. Zajíce omyjeme a naporcujeme. Vložíme jej k orestované zelenině a cibuli, přidáme sítko s divokým kořením, podlijeme vodou a vaříme do měkka. Druhý den mírně zahřejeme, aby se rozpustil ztuhlý tuk. Maso vyjmeme, koření vyhodíme a zeleninu rozmixujeme. Vzniklou omáčku dáme zpět do hrnce a zvolna přivedeme k varu. Vlijeme smetanu a je-li třeba, rozmícháme v ní trochu hladké mouky a omáčku zavaříme. Na mírném ohni ji za stálého míchání provaříme. Na dochucení přidáme několik kapek citronu.