Zvěřina obecně

Zvěřina je maso, které pochází ze zvířat ulovených ve volné přírodě. Maso ze zvěřiny je lehce stravitelné, má jemná svalová vlákna a vyznačuje se charakteristickou vůni, výraznější chutí a tmavší barvou. Zvěřina je  dnes oblíbená i díky svým vynikajícím nutričním vlastnostem. Ve srovnání s masem chovaných zvířat obsahuje mnohem méně tuku a tím má i nižší energetickou hodnotu. Vedle nenasycených mastných kyselin se zvěřina vyznačuje i vysokým obsahem minerálních látek, jako jsou fosfor, draslík a hořčík, a také stopových prvků, jako například železa, zinku, selenu. Z vitaminů jsou ve svalovině divoké zvěře ve větší míře obsaženy vitamin B a B2, tedy tiamin a riboflavin. Co se týče cholesterolu, zvěřina se prakticky neliší od ostatních druhů masa.  

Celkově lze zvěřinu doporučit i v dietní kuchyni.

Konzumace zvěřiny je proto nejen kulinářským zážitkem, ale také přínosem pro vaše zdraví.